РецептиКвас Хляб с пълнозърнеста спелта

Хляб с пълнозърнеста спелта

Публикувано в Квас на от: gotvachkata

Спелтата придава уникален вкус на хляба с квас. Съдържанието на протеин в спелтата е високо и тестото е много еластично. Определено става любим хляб!

Виж цялата рецепта тук >>>

Необходими продукти:

200 гр. бяло брашно

100 гр. пълнозърнеста спелта

70 гр. активен квас

250 мл. вода

10 гр. сол

Начин на приготвяне:

1 > Първата стъпка е автолиза или смесването на брашната с водата. Смесвам ги добре, докато не остане сухо място. Завивам с плик и оставям за около 90 мин.

2> Добавянето на кваса. Изливам отгоре квасчето и започвам хубаво омесване около 5-7 минути. Отново завивам с плик и оставям за около 40 мин.

3> Добавянето на солта. С влажни ръце омесвам солта добре и пак почивка 40 мин.

4> Правя едно разтягане на тестото извън купата и връшам. Почивка 30 мин.

5> Ламиниране. Разтилям тестото на навлажнен плот и дърпам като при точене на кори за баница. Сгъвам на плик и оставям в чист съд. Отново почивка 30 мин.

6> Правя разтягане на тестото на всеки 45 мин. 3 пъти. След последното разтягане оставям за по-дълго време – 60-90 минути.

7> Оформяне на хлебчето и слагане в ратанов съд за ретардация около 10-12 часа.

8> След тези 10-12 часа обръщам във форма за печене (аз ползвам чугунена или йена) и правя дълбок разрез на 45 градуса. Важно е съдър, в който ще печете да е предварително загрят.

9> Печене на 250 градуса предварително загрята фурна за 20 мин. с вентилатор под капак. След това махате капака, намаляване на 200 градуса без вентилатор и допичате за още 20 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − six =