РецептиКвас Хляб с квас

Хляб с квас

Comments : 1 Публикувано в Квас, Тестени на от: gotvachkata Етикети:, , , , ,

Правенето на хляб с квас наистина е магия. Необходими са много любов, търпение и грижа, но резултатът си заслужава. А той е уникално хрупкав хляб и ухание на италианска пекарна във вашата кухня.

За цялата рецепта КЛИКНЕТЕ тук >>>

Малко предистория. 🙂 Преди няколко месеца страшно се запалих по правенето на хляб с квас. Иии така започнах да чета и да гледам разни клипчета. Реших и аз да захвана квас. Не е трудно да направиш квас – майка, но тъй като беше през зимата се оказа малко времеемко. Но ето, че вече месеци квасчето ми служи вярно и винаги е готов за ново хлебче. Какво представлява квасът? Това е микс от гъбични култури и бактерии от семейството на лактобацилите. Освен много вкусен е и полезен, по-лесно усвоим и т.н. Все още нямам много опит в правенето на хлебчета с квас, но продължавам да се уча и уча всеки ден 🙂 И резултатът ми харесва! <3

За направата на две хлебчета аз използвах:

 • 400 гр. бяло брашно “Агромил”

 • 200 гр. пълнозърнест купаж

 • 150 гр. свеж квас левито мадре

 • 450 мл. вода

 • 10 гр. сол

Целият процес:

В началото ми се струваше, че за един хляб се мотая 2 дни, но с времето става навик и всичко си има точно време. Та…на обяд си подхраних квасче и зачаках да се надигне. Това се случи след около 4-5 часа. Когато квасът е в своя пик смесих брашното и водата и ги оставих за около 40 мин. Това е т.нар. “автолиза”. След това добавих квасчето и омесих едно хубаво около 7-8 мин. Ако много ми лепне си мокря ръцете и продължавам. Оставих за около час да почине тесото и започнах т.нар. “разтягания”. Аз ги правя по системата “Slap and fold” (Имам предвид това – https://www.youtube.com/watch?v=O9ui57C145Y )

Направих 4 разтягания през около 20 минутки, като във второто добавих солта и оставих тестото да си почине пак около час. Накрая сложих тестото в хладилник за 12-13 часа. Сутринта извадих тестото, разделих на две и всяко финално оформих. Сложих хлебчетата в ратановите форми с лицето надолу и оставих отново за час – час и половина почивка. След като започнаха да се надуват ги обърнах в тавата и направих дълбок разрез. Процесът на печене при мен е следният: загрявам си фурната заедно със съдчето за печене на 250 градуса+вентилатор, след това слагам хартия за печене, обръщам хлебчето, правя си разрез и пека около 20 мин. под капак. Накрая намалявам градусите на 210, изключвам вентилатора и пека още 20 мин. Значииииии така се разпука и наду, че удари капака. 😀 След като извадя хлебчето го местя върху дървена решетка. Като резултат получих две леки, с чудесна коричка и много мекички хлебчета! Ммммм!

 

Насладете се! Просто разкошен хляб, който никъде не можеш да си купиш! 

 

1 COMMENT

One thought on : 1

 • Avatar
  октомври 22, 2019 at 1:02 am

  Със сигурност трябва да го прочета още веднъж, тъй като неможах да разбера как се поставя и колко пъти се о бръща при печенето. Сигурно в съд с капак се пече ..
  Страхотен хляб. От година правя квасен хляб и още трябва много да науча..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 19 =