за Бъдни вечер

Бъдни вечер, Малка Коледа или Кадена вечеря

IMG_4983m45

Бъдни вечер е един от най-скъпите ни семейни празници. Тази вечер е посветена на домашното огнище, както и на хората, които вече не са сред нас, но ще останат завинаги част от нашите семейства. По традиция ястията на нашата трапеза трябва да са 7, 9 или 12 ястия, защото са три от свещените числа. И най-важно гозбите са постни.

 Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият член на семейството прекадява трапезата, както и всички стаи, мазе и т.н., за да се прогонят злите сили, изрича се молитва и тогава се сяда на масата.

IMG_5023m45

Първото и най-важно нещо на нашата трапеза за Бъдни вечер е питката. Тя трябва да е кръгла, но задължително замесена постна, без яйца и мляко. Традиционно ние приготвяме содена питка.  Тя се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: “Ела, Боже, да вечеряме”. Първото парче се слага под иконата на света Богородица.

( Рецептата за Содена питка ТУК)

IMG_5016m45

Към нея задължително слагаме и шарена сол.

IMG_5000m45

Следващото ястие, което задължително присъства на нашата трапеза е Пълнени сухи чушки с боб. Наистина трудоемка рецепта, но за сметка на това ужасно вкусна.

(Рецептата за Постни сухи чушки с боб ТУК)

IMG_4980m45

Няма как да не приготвим и традиционни постни зелеви сарми.

(Рецепта за Постни зелеви сарми ТУК)

IMG_4993m45

И сега следва нещо много вкусно и сочно ястие, което ние приготвяме още на обяд, защото всички много обича и нямат търпение. Баница с праз.

(Рецепта за Баница праз ТУК)

IMG_4972m45

И накъде без нещо сладко, а именно Тиквеник.

(Рецепта за Тиквеник ТУК)

IMG_4973m45

Разбира се, че на нашата трапеза има и ядки. Всякакви сурови – орехи, бадеми, лешници, стафифи. За по-благодорна година!

IMG_4978m45

Разбира се и нещата, които приготвяхме цяло лято също са на трапезата – зимнина от всякакъв вид, задължително кисело зеле и т.н. Подправяме ги със зехтин и червен пипер.

IMG_5019m45

За по-добър апетит Ние приготвихме и една прекрасна разядка с орехи и чесън. Страхотна за содената питка. Ароматна и много вкусна.

(Рецепта за орехово-чеснова разядка ТУК)

IMG_5009m45

За повече настроение ние винаги слагаме на масата и греяна ракия. НАЗДРАВЕ!

IMG_5017m45

Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато всички заспят, близките покойници идват да вечерят.

IMG_5013m45

Весели и светли празници, приятели!